Μυωπία: μια επιδημία σε εξέλιξη.

Στην Ευρώπη, ένας στους  δύο ανθρώπους θα είναι μύωπας έως το 2050.*

Τι είναι η μυωπία:

Μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού,  με αποτέλεσμα/συνέπεια την θολή όραση ιδιαίτερα στις μακρινές αποστάσεις.  Στη μυωπία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει φυσιολογικά, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.  Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.  Η μυωπία μπορεί να είναι αξονική (το  μήκος του ματιού είναι μακρύτερο από το κανονικό) ή διαθλαστική (το μάτι είναι υπερβολικά ισχυρό) και επομένως το φως εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.  

Χαρακτηριστικά  της Μυωπίας 

Το Φυσιολογικό μήκος του ανθρώπινου ματιού, γνωστό ως αξονικό μήκος, είναι περίπου 17 mm κατά τη γέννηση. Τα μάτια αναπτύσσονται ταχύτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής (έως ότου φθάσουν τα 21 mm μήκος) και μετά το πρώτο έτος σταθεροποιούνται, ενώ το υπόλοιπο σώμα συνεχίζει την ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα φυσιολογικό μάτι θα αναπτυχθεί περαιτέρω φθάνοντας σε ένα αξονικό μήκος από 23 έως 24 mm. Στη συνέχεια, το μέγεθος του βολβού σχεδόν παραμένει το ίδιο για την υπόλοιπη ζωή ενός ατόμου. 
Το μυωπικό μάτι, έχει την τάση να συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος χρόνου.  Γι’ αυτό το λόγο τα μυωπικά παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αύξηση της μυωπίας και  συχνά χρειάζονται αλλαγή γυαλιών κάθε χρόνο, καθώς τα μάτια τους συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

Τα Αίτια της Μυωπίας

Υπάρχουν  ορισμένοι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας χωρίς όμως οι ερευνητές να είναι απολύτως  σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί τη μυωπία. Ανάμεσα στους παράγοντες διακρίνουμε:

• Το Οικογενειακό ιστορικό
Ο κίνδυνος ανάπτυξης μυωπίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερος όταν ένας γονέας είναι μύωπας και έξι φορές εάν οι δύο γονείς είναι μύωπες.(1)

• Το Διαθλαστικό σφάλμα που σχετίζεται με την ηλικία:
Το μέσο διαθλαστικό σφάλμα σ ’ένα 7 χρόνο παιδί είναι περίπου + 0,75 D. Με αυτό το κριτήριο  μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ένα παιδί με λιγότερη υπερμετρωπία , από +075 D, στην ίδια ηλικία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει μύωπας. Αν το παιδί είναι ήδη μυωπικό, οι πιθανότητες περαιτέρω αύξησης της μυωπίας είναι σημαντικές.


•  Τη Γεωγραφική Περιοχή:                                                                                                                         Ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό) ποικίλλει ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και τη φυλή. Ο υψηλότερος επιπολασμός εντοπίζεται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, όπου σχεδόν είναι διπλάσιος σε σχέση με την Ευρώπη. Πρέπει να επισημανθεί ότι η διαφορά στο τρόπο διαβίωσης μεταξύ των αγροτικών ή περισσότερο αστικών περιοχών επηρεάζει την εμφάνιση της μυωπίας και την εξέλιξή της, όπως και το επίπεδο σχολικής φοίτησης και των ωρών  καθημερινής εργασίας στο σπίτι.

• Το φυσικό περιβάλλον φαίνεται επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυωπίας:   'Ερευνες διαπιστώνουν ότι όσο περισσότερος  είναι ο χρόνος που δαπανάται σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αυτό λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση της μυωπίας.   Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στο ήλιο περισσότερο από 1,5 με 2 ώρες την ημέρα.  Η απευθείας έκθεση στον ήλιο βοηθά στην αύξηση της βιταμίνης D και της ντοπαμίνης που με την σειρά της σταθεροποιεί τον βολβό του ματιού δυσκολεύοντας την επιμήκυνση του άρα και την αύξηση της μυωπίας


*. Holden et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from  2000 through 2050. Ophthalmology. May 2016