Τι είναι η διαχείριση της μυωπίας ;
Αφορά κυρίως παιδιά και εφήβους, από 7 έως 14 ετών, που έχουν εμφανίσει μυωπία ή έχουν υψηλές πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία. Στόχος είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας με απώτερο σκοπό την αποφυγή οφθαλμικών παθήσεων, όπως η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς η μυωπική ωχροπάθεια, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα.
Οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των επιπλοκών αυξάνονται ραγδαία μετά τους 5.00 βαθμούς μυωπίας και μπορεί να οδηγήσουν σε μερική απώλεια της όρασης ή και σε ολική απώλεια της όρασης σε ακραίες περιπτώσεις.

Πιθανοί τρόποι διαχείρισης:

Μαλακοί φακοί επαφής:
Είναι μια από τις καλύτερες προσεγγίσει καθώς έρευνες δείχνουν σταθεροποίηση της μυωπίας έως και 62 % . Οι μαλακοί φακοί επαφής λειτουργούν με την αρχή του περιορισμού των περιφερειακών εκτροπών. Με τον κλασικό τρόπο διόρθωσης της μυωπίας επιτυγχάνουμε το είδωλο να εστιάζει κεντρικά πάνω στον αμφιβληστροειδή, περιφερειακά όμως πίσω από αυτόν. Σήμερα οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πιθανότερη αίτια αύξησης της μυωπίας καθώς ο αμφιβληστροειδής έχει την τάση να επιμηκύνεται προκειμένου να επιτύχει καθαρή όραση. Αυτή η επιμήκυνση οδηγεί στη αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού που με την σειρά του οδηγεί στην αύξηση της μυωπίας.

Οι μαλακοί φακοί επαφής για την διαχείριση της μυωπίας εξαλείφουν την δημιουργία ειδώλου πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι σταματά να υπάρχει το ερέθισμα για την επιμήκυνση του ματιού και κατά συνέπεια η αύξηση της μυωπίας.

Εκτός από την διόρθωση και την διαχείριση της μυωπίας, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι φακοί επαφής βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, αυξάνουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.

Ortho-K:
Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση ορθοκερατολογικών φακών επαφής, Ortho-K: Αυτοί οι φακοί επαφής είναι σκληροί σε υφή και επιτυγχάνουν την διαχείριση της μυωπίας μέσω της επιπέδωσης του κερατοειδή. Φοριούνται το βράδυ κατά την διάρκεια του ύπνου και το πρωί αφαιρούνται. Στόχος της επιπέδωσης του κερατοειδούς είναι ο καλύτερος έλεγχος των περιφερειακών ακτινών έτσι ώστε οι περιφερειακές ακτίνες να εστιάζουν πάνω ή μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Οι φακοί επαφής για την διαχείριση της μυωπίας πρέπει να φοριούνται καθημερνά και για αρκετές ώρες.
Η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της μυωπίας φαίνεται μετά από καιρό και απαιτεί υψηλή συνέπεια. Συνήθως όταν γίνεται διαχείριση της μυωπίας με οποιοδήποτε τύπο φακού επαφής, η διάρκεια της διαχείρισης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2 ετών. Ο επαγγελματίας που φροντίζει τα μάτια του παιδιού είναι ο πιο κατάλληλος για να εκτιμήσει την εξέλιξη της μυωπίας και να αποφασίσει ανά περίπτωση πότε πρέπει να σταματήσει η διαχείριση της μυωπίας.

Ειδικά Γυαλιά Οράσεως:
Η αισθητική, ο περιορισμός του οπτικού πεδίου καθώς και η αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε εάν το παιδί κοιτάζει από το σωστό μέρος του φακού, μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Τα ποσοστά ελέγχου της μυωπίας ποικίλουν από 12% έως 55%, ανάλογα με τη βιβλιογραφία.

Οφθαλμικές σταγόνες:
Διάφορες φαρμακευτικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί με πληθώρα αποτελεσμάτων. Οι οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται ευρύτερα είναι αυτές που εμπεριέχουν Ατροπίνη. Η χορήγηση υψηλής περιεκτικότητας ατροπίνης έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει αποτελεσματικά την πρόοδο της μυωπίας. Δυστυχώς όμως όταν σταματήσει η χρήση της, η μυωπία επιστέφει με απότομη και μεγάλη αύξηση.
Η χρήση διαλυμάτων με χαμηλά ποσοστά συγκέντρωσης ατροπίνης έχει πολύ σταθερότερα αποτελέσματα μετά την διακοπή χρήσης. Επίσης έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φωτοφοβία, ύπαρξη φωτοστέφανου γύρω από την εικόνα, περιστασιακή ανάγκη γυαλιών για κοντά, μειωμένη άνεση, κλπ.
Γενικότερα η χρήση οφθαλμικών σταγόνων δεν μπορεί να είναι παρατεταμένη λόγο αυξημένων πιθανών παρενεργειών. Επομένως ένα παιδί που χρειάζεται διαχείριση της μυωπίας, για μεγάλο διάστημα θα πρέπει να κάνει συνδυαστική θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες και φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως.